Folia aluminiowa - która strona trzyma ciepło ? , która służy do pieczenia ?, a która utrzymuje świeżość ?
Folia aluminiowa ma dwie strony. Ważne jest, aby wiedzieć, która strona do czego służy.
![]() |
Folia aluminiowa - która strona do czego ? |
Folia Aluminiowa strony:
Folia Aluminiowa - strona błyszcząca ( zwykle zewnętrzna strona na rolce)
Strona lśniąca izoluje ciepło (odbija je)
Jeśli chcemy utrzymać ciepło np. pieczeni, owijamy ją w folię błyszczącą stroną do wewnątrz (wtedy ciepło zostanie skumulowane wewnątrz foliowego pakunku).
Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - również owijamy ją w folię błyszczącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz, wtedy strona matowa przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy).
Folia Aluminiowa - strona matowa ( zwykle wewnętrzna strona na rolce)
Strona matowa przepuszcza ciepło (pochłania)
Jeśli
chcemy przechować produkty żywnościowe, aby dłużej zachowały świeżość -
owijajmy je matową stroną do wewnątrz a lśniącą stroną na zewnątrz, wtedy ciepło nie będzie się
dostawało do potrawy wewnątrz opakowania i nie będzie przyspieszało jej
psucia.
plusy zastosowania folii aluminiowej:
- zapobiega wysychaniu pieczywa
- potrawy zachowują swój smak, zapach i aromat, a nie przepuszczają innych zapachów
- zapobiega rozkładu tłuszczów i witamin pod wpływem światła
- nie przepuszcza wody
- nie przepuszcza powietrza
- szybsze przygotowanie potraw po przez absorbowanie ciepłą z zewnątrz i doskonałą izolacje wewnątrz
- dietetyczne potrawy, ponieważ potrawy zawinięte w folii duszą się we własnym sosie
zapytania
folia aluminiowa, która strona do pieczenia ciasta
folia aluminiowa, która strona utrzymuje ciepło
folia aluminiowa, która strona chłodzi
folia aluminiowa, która strona do pieczenia
folia aluminiowa, którą stroną
folia aluminiowa, która strona utrzymuje świeżość potraw
folia aluminiowa, która strona do czego
folia aluminiowa, która strona do czego służy
NIGDY TEGO NIE MOGĘ ZAPAMIĘTAĆ:-)
OdpowiedzUsuńPolecam w ogóle zamiast zwykłej najtańszej folii kupić np. taką z electroluxa, dużo większy komfort pieczenia i mniejsze ryzyko jakiejś wpadki.
OdpowiedzUsuńA czym się różni taka folia z electroluxa od takiej folii aluminiowej jak tak co jest na zdjęciu we wpisie
OdpowiedzUsuńTym ze jest 5x drozsza i da sie na niej zarobic piszac reklamy w internecie.
OdpowiedzUsuńMi też się zawsze myli, którą stroną. Ale rzeczywiście jak się zawinie tą matową do środka to wydaje mi się suche. Ale może to jakiś psychologiczny trik ;) Ogólnie rzecz biorąc to folie do pieczenia to świetny wynalazek ;) A jak czyści grilla ! oho.
OdpowiedzUsuńJa kupuje folie w Żabce lub Rossmanie. Ta w Żabce to Gosia s w Rossmanie to Rubin. Obie sa dużo trwalsze i nie pekaja przy użyciu jak te z Lidla i Biedronki. Różnicy po miedzy stronami folii nie zauważyłam. Dla mnie to trochę naciagane.
OdpowiedzUsuń