Jaka prawidłowa temperatura powinna panować w lodówce ?
Ileś stopni powinno być wewnątrz w przeciętnej lodówce ?
Należy pamiętać, że temperatura jest różna w każdym miejscu wewnątrz lodówki.
Właściwa temperatura wewnątrz lodówki to 50 C na środkowej półce. Najlepiej według tej wartości ustawić lodówkę.
Najbardziej zimnym miejscem w lodówce jest dolna półka znajdująca się ponad pojemnikami dla warzyw powinna wynosić 20 C. Jest to miejsce przeznaczone dla świeżego mięsa i ryb.
Produkty te najlepiej zawinąć w papier lub przechowywać w specjalnych pojemnikach.
Należy też przestrzegać aby nie zostawiać nic w lodówce w torebkach foliowych.
wędliny, produkty mleczne powinny być przechowywane na środkowych półkach 4-50 C oraz na półce górnej około 80 C.
Szuflady na dole do 100 C są przeznaczone dla warzyw i owoców.
Pojemniki lub półki na wewnętrznej stronie drzwi lodówki powinny wynosić 10 – 150 C są przeznaczone dla produktów, które wymagają tylko lekkiego schłodzenia - napój, ketchup, musztarda
Oczywiście na większości lodówek są rysunki jakie potrawy gdzie należy umieścić.
Należy pamiętać
Nie wkładamy zbyt dużo pożywienia do lodówki, w lodówce musi być swobodna cyrkulacja powietrza. Nie doprowadzać także do oszronienia, należy regularnie rozmrażać, ciepłą woda i ocet pomoże usunąć osady i zapach.
Niektóre produkty nie wymagają przechowywania w lodówce, ponieważ tracą swoje właściwości np. egzotyczne owoce, rośliny strączkowe, ogórki pomidory, cukinie oraz owoce które powinny dojrzeć przed spożyciem.
lodówka - ile stopni
Jaka prawidłowa temperatura w lodówce
Komentarze
Prześlij komentarz